Om bivoksen

Når biene er mellom 12 og 20 dager gamle, utvikler de voksproduserende kjertler I magen. Kjertlene forvandler sukkeret i honningen til en voksaktig substans som presses ut i flak på bakkroppen. Legg merke til det utrolige bildet som viser dette her på siden et sted, tatt av birøkter Albert Chubak, og gjengitt med tillatelse.

Andre bier overtar disse små voksflakene, tygger og bearbeider dem, og bygger vokskaker. Vokskakene er tynne, fine konstruksjoner som består av 6-kantede celler som brukes til å samle pollen og nektar i, eller dronningen legger egg i dem, som blir til nye bier. Voksen hevdes å spille en rolle også i bienes kommunikasjon, men her gjenstår det mye spennende forskning.

Det skal gå med ca 2,7 kg honning til å produsere 450 g voks. Hver bie produserer ca. en teskje honning i sitt korte liv. Så både honning og bivoks er ressurser som må nytes og brukes med ydmykhet.

Bivoks består av ca 70 % kompliserte fettsyrer, 15 % frie syrer, 12 % karbohydrater, 1 % frie alkoholer i tillegg til farge, mineraler og aromastoff. Bivoks har et smeltepunkt på 61-63°C og mykner ved 32-33°C. Egenvekten er i gjennomsnitt på 0,963, det vil si at bivoks flyter oppå vann.

Ren, naturlig bivoks er svært verdifull

For birøktere som har tradisjonelle bikuber er nå voks en mangelvare. De kjøper som regel resirkulerte voksplater som settes inn i rammer i kubene. Vi vet ikke om dette på sikt vil svekke bienes evne til å produsere voks og bygge vokstavler selv, selv om dette har gått bra i mange år.

I mange land tilsettes parafin for å drøye voksen. Hva gjør det med oppvekstmiljøet til biene og med honningen? Når bivoks er ingrediens i industriproduserte kosmetiske produkter, kan vi ikke lenger være sikre på at den er ren. Det er trist.

Norges birøkterlag arbeider iherdig for at norsk voks skal være ren, og fraråder import av voks.

Om olivenoljen

Den økologiske ekstra jomfru olivenoljen er produsert i nærheten av Verona i Italia. Den importeres til Norge av landets eneste sertifiserte profesjonelle olivenoljesmaker, Jørgen Lund, gjennom hans firma Livio Norge.

Olivenoljens gunstige innvirkning på vår helse gjennom kostholdet er grundig dokumentert. Olivenolje har også helt spesielle egenskaper som gjør den godt egnet som ingrediens i leppepomaden til OsloLips.

Jørgen Lund påpeker at det ikke er dokumentert allergiske reaksjoner på ekstra jomfru olivenolje. Han skriver videre: «Noen kan reagere på spiseoliven fordi de ofte er marinert med andre ingredienser, men ingen reagerer allergisk på kaldpresset ekstra jomfru olivenolje. Bakterier trives ikke i kombinasjon med olivenolje, og derfor har ekstra jomfru olivenolje lang holdbarhet og får ingen bakterievekst under oppbevaringen.»

Besøk i olivenlunden

Våren 2022 besøkte vi olivengården til Salvagno utenfor Verona! Vi ble tatt hjertelig imot av Francesca, datter på gården. Hun viste oss rundt i olivenlunden og produksjonslokalene, og vi lærte masse. Innhøsting og produksjon foregår i noen få intense uker i oktober. Hele resten av året bruker de på å rengjøre hver minste del av produksjonsutstyret! Det kan ikke være oljerester noe sted før en ny høst setter inn..

Besøket ble avsluttet med smaking av ulike oljer og litt shopping av produkter i butikken på gården. De får produsert nydelige hudpleieprodukter av oljen sin også! Men OsloLips er bedre enn deres leppepomade! 😊 Vi hadde selvfølgelig med leppepomade til dem som takk for oss-gave. De synes det er stas at vi har valgt å bruke nettopp deres økologiske olivenolje..

Om bambushylsen

Jeg er opptatt av design, kvalitet og miljø. Etter å ha lett etter den ultimate innpakningen for leppepomaden, falt valget på bambushylsen. Ja, det er plastkomponenter inne i den – dessverre – men det er for å hindre fettet i å trenge ut i bambusen. Plasten er imidlertid av den minst miljøskadelige sorten, PP-plast. Jeg vurderte hylser i papp, men lærte via Fremtiden i våre hender at de har et svært miljøskadelig papir inni – også for å hindre fettoppsug. Da ble ikke resirkulerbarheten så god som jeg hadde trodd. Da falt valget på bambushylsen, også fordi den er mer funksjonell.

Om logoen

Selve logoen er designet av den anerkjente grafiske designeren Åsmund Sand. Navn og logo er varemerkebeskyttet. Etiketten er for øvrig merket i henhold til Mattilsynets regelverk for kosmetikk, og EUs krav til merking.

Om allergi

Det er sjelden at noen reagerer på bivoks. Allergi mot olivenolje skal ikke forekomme, ifølge olivenoljeeksperten Jørgen Lund. Du kan derfor være rimelig trygg på OsloLips! Det kan kanskje finnes rester av honning i leppepomaden. Så om du vet at du reagerer på det, ville jeg brukt noe annet for sikkerhets skyld. Likevel – overeksponering av hvilket som helst stoff kan utløse allergi. En leppepomade bruker man hyppig, så det skal man være oppmerksom på. Ingen kunder har hittil rapportert om allergisk reaksjon.